8 mrt 2008

Wat voorbij is en nog komen gaat...


David Plouffe is Obama's senior campagnemedewerker, direct achter de machtige spindoctor David Axelrod. Is zijn titel campagneleider? Het zal hem een zorg zijn. Hij is een heel ander type dan zijn tegenhanger Mark Penn bij Hillary Clinton. Hij gelooft niet in de magie, die zegt, dat er nog nooit een president is gekozen, die Ohio niet gewonnen heeft. Wat in het verleden ligt, is geen garantie voor de toekomst.
"We're not a believer in symbolic wins," Plouffe said. "We have a strategy to win the nomination. And we just have to continue getting as many delegates and votes as we can, from wherever we can."
Die kan Clinton in haar zak steken.
Plouffe is met een flinke club senioren van zijn team naar Pennsylvania getrokken, om er de lijnen van zijn strategie uit te zetten voor 22 april, als de voorverkiezing in Pennsylvania wordt gehouden. Het is Hillary-domein, dezelfde bevolking als in Ohio, dezelfde schaal, uitgestrekte, dunbevolkte rurale gebieden. Dat ziet er somber uit voor Obama, nietwaar?
Het kan meevallen, want er wonen wel erg veel mensen.
"It's Iowa on steroids," said T.J. Rooney, chairman of the Pennsylvania Democratic Party and a Clinton backer. "There are a lot of Democrats today who are like the dog who caught the mail truck. They finally caught it; now they don't know what to do."

Plouffe beseft dat Clintons kleine winst op de 4de maart haar minder heeft opgeleverd, dan Obama overweldigend gewonnen heeft in Idaho op 5 februari. De Obamacrew wil opnieuw winnen in de competities van Wuoming, morgen en op dinsdag in Missisippi en na Pennsylvania kunnen dan nog de kleinere, door Obama te winnen staten, Indiana en West-Verginia, genoteerd worden.
Pennsylvania is doorgaans beslissend, maar het is niet de winnaar krijgt alles. In de buurt blijven bij Clinton zal een nederlaag voor haar zijn en ook in Ohio was 10% verschil te weinig voor haar. "Je moet het hele plaatje zien," zegt Plouffe. Denk ook aan North-Carolina waar Obama verwacht te winnen. Ze leren de hele campagne harde lessen door ervaring, herkennen hun kansen, weten waar Obama zal aanslaan bij de kiezers en dan moet het geloof zich uitspreiden.
Behalve van het demografisch voordeel zal Clinton ook steun hebben van verschillende
Democratische leiders, zoals de gouverneur Edward G. Rendell. "Hij is erg geëngageerd," zegt de plaatselijke partijvoorzitter Rooney. "Hij heeft een fondswervingsmachine als geen ander. Hij brengt de invloed mee van zijn office en een grote politieke aanhang."
De uitvoerende directeur der partij in de staat is ook al een aanhanger van Clinton en hij leidt de hele operatie voor Clinton. Nevins de woordvoerder van Clinton, die twee weken eerder bij haar campagne gekomen is, zegt dat Clinton ongeveer over hetzelfde kan beschikken als Senator John F. Kerry vier jaar eerder, toen hij in Pennsylvania president Bush versloeg. "We kunnen een niet te verslaan team opbouwen," zegt Nevins. "Zelfs als de anderen meer tv-spotjes kopen of meer mail versturen, kunnen ze ons niet verslaan in het veld. Wij controleren de infrastructuur hier in de staat. We hebben de institutionele structuur om het kiezersvolk te leveren op de verkiezingsdag."
Obama zit vandaag in Wyoming en Clinton reisde gisteren door Missisippi. Nadat ze Washington had verlaten, hield ze nog een nieuwsconferentie, waar ze zei, dat na de resultaten van deze week, de kiezers hebben aangegeven, dat ze de strijd willen zien doorgaan.
"I think that this is good for the party and it has brought so many millions of people into this process and there are many states left to go," Clinton said. "I don't think the voters in the process who have yet to be heard from are ready for this race to be over."
Clintons adviseurs wimpelden nieuwe aandrang van Obama's mensen af om haar belastingteruggave openbaar te maken.
"I, for one, do not believe that imitating Ken Starr is the way to win a Democratic primary election for president. But perhaps that theory will be tested," said Clinton communications director Howard Wolfson.

Ken Starr?
Je vraagt je af, hoe ze die naam van de speciale onderzoeker in de beruchte affaires van de Clintons nog durven te noemen. Hillary vergaderde jarenlang dagelijks acht uur met haar advocaten, in pogingen al het onheil af te wenden. Ook toen werd Ken Starr aangesteld met zeer vergaande volmachten, omdat Hillary te lang had gewacht met het verschaffen van gegevens over het Whitewaterproject. De Clintons bleken niet schuldig, maar Ken Starr stuitte toen op andere zaken, die ook onderzocht moesten worden. Als Hillary haar spullen op orde had gehad, zou er niets aan de hand zijn geweest, geen Monica Lewinsky of Paula Jones. Geen drugsgebruik in het Witte Huis. Geen zelfmoord van hun beste vertrouweling. Het had allemaal zonder ophef onderhands geregeld kunnen worden. Wat komt er nog boven water als de White House Records van de Clintonjaren eindelijk openbaar worden, met de agenda's, memo's en notities van Hillary? Wat verbergt ze met het achterhouden van haar belastingteruggave?
Clinton haalde $35 miljoen in de maand februari en dacht een record behaald te hebben, maar Obama ontving in februari $55 miljoen. In totaal haalde Obama tot en met 4 maart $1924 miljoen voor zijn campagne.
..her (Clintons)top fundraisers said, they knew they were likely to face another month in the shadow of someone who has rewritten the playbook on fundraising. In January, Obama raised $36 million while Clinton brought in $13.9 million.
"For us, it was a huge month," said Hassan Nemazee, one of Clinton's finance chairmen. "But then he blew everyone away and the whole model changed."

Obama brengt dus "change we can believe in," zou je kunnen zeggen.
Yes You Can!

Geen opmerkingen: