25 jan 2010

Obamacare als schrikbeeld

door Tom-Jan Meeus

Een paar weken geleden sprak ik in Kansas rechtsextremistische tegenstanders van het recht op abortus. Mensen die willen moorden voor hun opvatting. Het heeft me geleerd dat je deze groep erg serieus moet nemen. Veel aanhangers hebben ze niet. Maar mede daarom worden ze vaak onderschat: ze delen hun radicalisme met het opperwezen, en die is zoals bekend onverslaanbaar.

Ik moest eraan denken toen ik via dit bericht werd gewezen op een recente campagne van de conservatieve blogger Michele Malkin. Zij heeft haar aanhangers opgeroepen posters te maken uit verzet tegen ‘Obamacare’, het plan het zorgstelsel te hervormen.

Hier, hier en hier (en links) de resultaten. Socialisten willen nu eenmaal dat mensen eerder doodgaan, dat is de teneur. De poster boven komt niet in het overzicht van Malkin voor, maar wordt sinds haar campagne overal op het web verspreid, en ook dat deed me denken aan die activisten in Kansas: campagnes leiden in deze kringen bijna altijd tot verdergaand extremisme.

En het zijn niet alleen activisten die de grenzen opzoeken. Zo is er Jim DeMint, Republikeins senator uit South Carolina (de staat waar deze Republikein gouverneur is). DeMint heeft een nieuw boek uit, over vrijheid natuurlijk, en op een evenement waar hij dat promootte zinspeelde hij er deze week op dat Obama het land rijp maakt voor een totalitair regime:

,,(…) we’re about where Germany was before World War II where they became a social democracy. You still had votes but the votes were just power grabs like you see in Iran, and other places in South America, like Chavez is running down in Venezuela. People become more dependent on the government so that they’re easy to manipulate.”

En dan te bedenken dat een van de leidende conservatieve activisten tegen een nieuw zorgstelsel eerder betrokken was bij een aanzienlijke ziekenhuisfraude, zoals dit stuk laat zien. Een Democraat: ,,Rick Scott pushing health care reform is like Bernie Madoff attempting to regulate the financial industry.”

Maar misschien is dat ook wel logisch. In dit charmante stuk over de grondlegger van het moderne conservatisme in de VS, William Buckley, wordt uitgelegd dat de man weliswaar grote gaven had, maar toch voornamelijk werd gedreven door de behoefte het gevaar op te zoeken: ,,He loved risk.”