16 jul. 2010

Verf je vliegtuig onzichtbaar

Nee, we hebben het niet over een Wonder Woman-soort onzichtbaar vliegtuig, maar over wel een dat erg moeilijk op te sporen is met radar.
Het Israƫlische Ynetnews rapporteert dat een Israƫlisch bedrijf genaamd Nanoflight met succes tests heeft uitvoert met dummy-raketten die werden geschilderd met een nano-coating en die hebben aangetoond dat de radar niet ze niet herkennen als raketten.
Het YnetNews artikel, wijst nogal bescheiden erop dat het beschilderen van een luchtvaartuig met deze nanocoating veel goedkoper is dan het kopen van een stealth vliegtuig uit de VS. Natuurlijk moet ook worden opgemerkt dat een verkoper van stealth-vliegtuigen een groot aantal luchtvaart-ingenieurs en ander personeel in dienst heeft, die er goed hun brood aan verdienen en het hoge prijskaartje maakt het ook veel moeilijker voor anderen om de technologie te kopen. Maar die anderen bezitten nu ook het vermogen om vijanden om de tuin te leiden ook.
De nanocoating bereikt het radarbedrog door het absorberen van de radiogolven van de radar en verstrooit ze als de warmte-energie genoeg is, zodat wanneer de radar het signaal terugkrijgt dit niet regelmatig genoeg om een object te geven.
Het lijkt erop dat nanocoating op de weg naar commercieel succes is.
Nanoflight lijkt er vrij ver mee in op de goede weg van de ontwikkeling. Een woordvoerder van Nanoflight, Eli Shaldag, wordt geciteerd in het artikel dat aangeeft dat het bedrijf in de laatste fase van het ontwikkelingsproces is, waarna ze in staat zullen zijn om de coating in grotere hoeveelheden te produceren.
Het bedrijf ziet ook een gelegenheid om het materiaal te gebruiken op de soldaten om ze onzichtbaar te maken voor infrarood-en nachtkijkers.