31 jul 2010

Hebben de minkukels nu de meerderheid?



Sommige CDA-leden zullen heel trots zijn: ze hebben de poot strak gehouden tegenover de PVV. Als ze deelnemen in een minderheidskabinet dat afhankelijk is van de heer Wilders dan wordt niet direct het vuur geopend op "vreemde" rassen en religies. Een heel principiële stellingname en wat ze willen kent een precedent in Europa, zie het Deens Model.
Dat het Deens staatsmodel heel iets anders is dan het Nederlandse wordt niet vermeld. Het is daar zo stabiel zegt men wel, als een extra aanbeveling voor zo'n minderheidskabinet. Het belangrijkste verschil is echter dat een Deens kabinet voor vier jaar geïnstalleerd wordt en een Deense kamer van volksvertegenwoordigers eveneens. Beide zitten de volle termijn uit. Als een regeringsvoorstel in de kamer valt dan valt de regering niet. Het voorstel wordt aangepast of ingetrokken. Ja, dat is het soort stabiliteit waar Balkenende ook sterk in was. Wat niet haalbaar is of moeilijk ligt, stel je uit en hoe minder je regeert, hoe minder wrijving er is in de politieke arena.
Wat de stabiliteit in Nederland volledig ondergraaft is dat de regering door aan amendement naar huis gestuurd kan worden en een kabinet dat bestaat bij de gratie van slechts één stem in de Tweede Kamer heeft dus een redelijke levensverwachting van ten hoogste drie maanden. Voor een degelijke formatie heb je al meer tijd nodig, dus van regeren kan geen sprake zijn. Zo'n kabinet is slechts een onderbreking van het formatieproces.
Enkele reacties:

Boris van der Ham (D66): „Wilders heeft Verhagen/Rutte nu klem bij de neus en rond de hals; hij loopt geen afbreukrisico, maar heeft alle macht.”

Sharon Dijksma (PvdA): „Wilders zit niet in het kabinet, maar is straks wél de echte premier van dit land.”

Eelbert Dijkgraaf (SGP): „Best haalbare variant gegeven de verkiezingsuitslag. Laat CDA de C hoog houden bij de onderhandelingen.”

André Rouvoet (ChristenUnie): „Als Wilders inderdaad voorkeur heeft voor minderheidskabinet, lijkt me dat reden om dat niet te doen!”

Femke Halsema (GroenLinks): „Het is democratisch buitengewoon discutabel dat er nu gewerkt wordt aan een minderheidskabinet.”

Inderdaad Femke, Lubbers had immers opdracht van de Majesteit om de mogelijkheden te onderzoeken voor een meerderheidskabinet? Ook volgens Cohen was het de opdracht van informateur Ruud Lubbers om mogelijke meerderheidskabinetten te onderzoeken. „In deze moeilijke periode is er behoefte aan een kabinet dat kan rekenen op een stabiele meerderheid in de Tweede Kamer. Verdere stappen zijn nu aan de informateur, maar het lijkt mij logisch dat eerst meerderheidsvarianten verder verkend worden, alvorens we kiezen voor een instabiele minderheid.”
„Ik zie niet hoe hij dit kan passen binnen zijn opdracht”, zei Cohen gisteren in het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen over de informateur. De PvdA-fractieleider zei verder nog steeds niet in een kabinet te willen stappen met VVD en CDA, het zogenoemde middenkabinet. Wel pleitte hij nogmaals voor een onderzoek naar een breed kabinet van vijf partijen.
Cohen noemde het „in hoge mate verbazingwekkend” dat het CDA „op deze manier politieke banden met de PVV aangaat”. Hij wees erop dat het CDA kort geleden samenwerking met de partij van Geert Wilders afwees. Een minderheidskabinet met de PVV in de gedoogrol geeft Wilders „alle mogelijkheden om door te gaan in de Kamer”, aldus Cohen.De linkse partijen in de Tweede Kamer willen volgende week een debat over de ontstane situatie in de kabinetsformatie. Zij vinden dat informateur Lubbers eerst alle mogelijke meerderheidskabinetten moet onderzoeken voordat de weg van een minderheidskabinet wordt ingeslagen. Voor een dergelijk debat is echter een Kamermeerderheid nodig. Die is er niet als VVD, PVV en CDA hun steun hieraan onthouden.

UPDATE: de NRC meldt:
De linkse partijen in de Tweede Kamer willen volgende week een debat over de ontstane situatie in de kabinetsformatie. Zij vinden dat informateur Lubbers eerst alle mogelijke meerderheidskabinetten moet onderzoeken voordat de weg van een minderheidskabinet wordt ingeslagen. Voor een dergelijk debat is echter een Kamermeerderheid nodig. Die is er niet als VVD, PVV en CDA hun steun hieraan onthouden.