Een Amerikaanse official pakt het nieuwe START-verdrag uit.
Je kon het zien aankomen. Jan Peter doet een stevige duit in het nucleaire zakje door een internationaal nucleair hof voor te stellen aan President Obama. Dat kon net even in de vijf minuten dat ze samen gesproken hebben, want de Amerikaanse President ontvangt altijd iedereen heel netjes en een handje krijgen van de grote man is voor Jan Peter echt niet genoeg. Hij wil nooit meer meemaken dat de Amerikaanse President voor dat handje geven - en al met de microfoon open - aan een ondergeschikte moet vragen: "hoe heet die vent ook alweer?"
Dat was Bush43 toen Balkenende enthousiast voorstelde mee te doen aan de oorlog in Irak vanwege de vermeende massavernietigingswapens, de vermeende troepenconcentraties langs de Iraaks-Arabische grens en vanwege de vermeende betrokkenheid van de seculiere Saddam Hussein met Al Qaeda, de vermeende aanstichter van de echte aanslagen van 11 september 2001. Obama weet wel hoe hij heet, die vent die zei dat hij wel mee wil blijven doen in Afghanistan, maar het thuis niet meer voor mekaar kon krijgen, maar een voorstel om een internationaal hof voor te stellen om landen te straffen die zich niet aan een akkoord houden dat nog gesloten moet worden, vond hij niet zo'n goed idee en daarom lukte het niet om die vijf minuten van de begroeting te doen uitlopen tot, eh... tja, misschien wel een kwartiertje of zo. Wie weet, hè? Niet geschoten is altijd mis.
Nederland heeft ook een heel slechte reputatie, omdat juist via ons land de nucleaire kennis is uitgelekt naar Pakistan, Irak en Noord-Korea en daar ging die top over, hoe je voortaan met z'n allen kunt voorkomen dat de kennis en de spulletjes verder verspreid worden. De top was een groot succes met als belangrijkste punt dat China niet langer afkerig staat tegenover een straffere hand om Iran van het ontwikkelen van kernwapens af te houden. Iran is China's belangrijkste olieleverancier dus dat is vrij lastig voor de Chinezen. Een goed voorbeeld hadden de USA an Rusland al gegeven door kort tevoren een nieuw START-verdrag te sluiten met meer reductie van kernwapens dan we enige tijd geleden hadden verwacht. Inmiddels zijn tengevolge van de top al enkele daadwerkelijke stappen gezet, neem Oekraïne dat direct een opwerkingsfabriek voor plutonium heeft gesloten. Dat is een vliegende start.
Lees meer op mijn blog Pointers Weekley en bekijk de video's daar.
15 apr 2010
Abonneren op:
Posts (Atom)