3 feb. 2010

Homoseksuele Teletubbies?


In het Limburgse Born heeft een vrouw twee nachten amper of niet kunnen slapen omdat er bij de buren voortdurend een film van de Teletubbies werd afgespeeld.

Zondag begon de nachtmerrie voor de vrouw. Ten einde raad besloot ze dinsdag de politie op te trommelen.

Ook de agenten hoorden in de woning van het slachtoffer de Teletubbies-muziek. Ze drongen uiteindelijk binnen bij buren, die op vakantie waren, en daar bleek de dvd-speler op 'replay' ingesteld te staan.

De Poolse problemen met de Teletubbies zijn van meer existentiële aard. Zijn de bij de allerkleinsten populaire Teletubbies homoseksueel? Die vraag was voor de Poolse ombudsvrouw voor kinderen de aanleiding om psychologen een onderzoek naar het televisieprogramma te vragen.

"Ze moeten inschatten of het in het openbaar op televisie kan worden getoond", verklaarde Eva Sowinska aan het magazine Wprost.

Sowinska is niet aan haar proefstuk toe. Dit voorjaar nog pleitte ze voor een beroepsverbod voor homoseksuele leraars, sporttrainers en kunstdocenten. Homo's zouden wat haar betreft geen omgang mogen hebben met kinderen en jongeren in scholen.

Sowinska, die deel uitmaakt van de extreem-rechtse Liga van Poolse Families, een van de drie coalitiegenoten in de ultraconservatieve regering van premier Jaroslaw Kaczynski, wilde zelfs dat er een uitputtende lijst komt van functies die homoseksuelen niet mogen uitvoeren.

Dat nu ook het kinderprogramma wordt verdacht van "homoseksuele propaganda", ligt aan het figuurtje Tinky Winky (de paarse Teletubbie). "Ik heb gemerkt dat Tinky Winky een handtas draagt, maar het was mij onbekend dat het een jongen is", aldus een bezorgde Sowinska. "Later ben ik te weten gekomen dat er een homoseksueel verband kan verborgen liggen".