6 mrt. 2008

Je Maakt Wat Mee !!!

de voorkant met het schooltje erachter
Ja laten we het ook eens over KUNST hebben.
Dit stalen beeld van Casper Bosveld werd in 1973 aan de Troelstralaan in Hoogezand geplaatst op een terpje van vijf bij vijf meter en zestig centimeter hoog, met een trapje ervoor. De terp en het trapje zijn in 1983 verwijderd.
In de Kunstwegwijswaaier van de gemeente Hoogezand-Sappemeer staat bij dit beeld de volgende tekst:
"Een groot beeld zonder gebruiksaanwijzing. Geïsoleerd in zichzelf. Desondanks is het simpel los te zingen uit zijn isolement. Maar wel met een kinderlijke blik. Het beeld is wat je er in durft te zien. Een klimtoestel, een briesend paard, een draaipuzzel, een ontvanger van boodschappen van elders. Misschien was het beeld er altijd al. Stamt het uit een vroeger tijdperk. Zijn het restanten uit een andere tijd. Toch is het beeld nu nog steeds vitaal en aanwezig. Onnadrukkelijk wekt het de omgeving uit zijn coma. Niet door te schreeuwen of te roepen. Wel door er gewoon te staan. Op deze plek. Levenslustig.
Het beeld zou in beweging kunnen komen en dansen. Maar het wordt vastgehouden en stil gehouden door die rare ronde verankeringspalen. De aarde hier durft het beeld niet los te laten. Is zij bang voor te veel beweging?"

achterkant
Nee hoor, dat beeld is nergens bang voor en al helemaal niet voor beweging. Die rare ronde verankeringspalen behoren niet tot het consept van de kunstenaar. Ze zouden dieper in de grond moeten zitten en veel erger is: ook de ronde stangetjes middenin het beeld, die de beweging bevriezen. Die zijn door de gemeente aangebracht, waardoor kinderen er niet meer op kunnen wiebelen.
Op pagina 4 van deze pdf vindt u een soortgelijk beeld van dezelfde kunstenaar. Daar zijn zulke bevriezende stangetjes niet aangebracht en dat scheelt een stuk.
voor een volledig overzicht van het werk van de kunstenaar moet u hier zijn.
Het is nogal absurd dat een opdrachtgever zelf een beeld gaat veranderen, nietwaar? Nog meer absurd is dat er op een speelplatiek niet gespeeld mag worden.
Nou ja, het is kunst... jammer genoeg.

Geen opmerkingen: