9 sep. 2010

Wat is er te likken?


Even een kort commentaartje en dat hoeft niet met het staatsrecht te maken te hebben, want daarover hebben we nu wel genoeg gehoord. In dezelfde uitzending van Pauw en Witteman kwam ook nog het debat over integratie aan de orde. Jawel, de tent had al veel eerder deugdelijk aangeveegd moeten worden en als het om integratie gaat, wil men nu een voorbeeld nemen aan de USA. Oei, klinkt leuk en als je alleen naar de reguliere inburgering kijkt, werkt het ook prima, dus het goede zouden we zo kunnen overnemen, maar helaas, meestal worden informele kanalen bewandeld, waarbij de immigrant eerst een hele tijd illegaal in het land aanwezig is. Er is een bloeiende mensenhandel. Met name in de agrarische sector worden deze mensen met zwaar en langdurig werk tegen extreem lage lonen uitgebuit. Ze moeten wel, want enerzijds vraagt de markt - de consumerende burger - om concurrerende prijzen en anderzijds moet de illegale immigrant het stellen zonder sociaal vangnet. Uiteraard betalen illegalen, net als bij ons gewoon, de Amerikaanse versie van BTW en maken ze tal van andere kosten die bij het Amerikaanse leven behoren, inclusief loonbelasting zodra de hoogte van hun inkomen daartoe aanleiding geeft. In veel gevallen hoor je zeggen dat de slaven het vroeger beter hadden, maar naar ik hoop, zal dat wel wat overdreven zijn. Veel van deze illegalen weten zich door scholing en ervaring onmisbaar te maken in enige tak van bedrijvigheid. Men leert, want dat is de mens, net als andere primaten, ingeschapen. Kortom, er is een vorm van natuurlijke emancipatie, maar daarbij kan heel veel fout gaan want criminaliteit kan evengoed emancipatie zijn en in diepe armoede gedijt criminaliteit prima. Kortom, relatief is het percentage criminelen hoger onder deze illegalen dan onder de doorsnee bevolking, net als bij ons.
Geroepen wordt dat illegalen geen belasting betalen en de sociale zekerheid uitbuiten.
Dat kan dus niet waar zijn, omdat illegalen van sociale zekerheid zijn uitgesloten, en zelfs voor de eerste tien jaar indien ze wel als werkend in de VS geregistreerd zijn, wat één van de voorwaarden is voor het verkrijgen van volledige burgerrechten.
Het overnemen van de goede Amerikaanse inburgeringsprocedure is dus een oplossing van maar een klein deel van het probleem. Dan is het inburgeren of vertrekken. Dat of iets dergelijks moet ook zeker gebeuren. Commerciële uitbuiting van illegalen is een veel groter probleem en daaruit komen de meeste en meest schrijnende problemen voort.
Als iemand seksueel beschikbaar moet zijn of twaalf uur hard moet werken om wat fastfood en twee euro uitgereikt te krijgen dan kunnen wij dat in ons land niet tolereren. Zeker, dit soort praktijken zijn crimineel, maar als de slachtoffers, zodra ze met veel moeite aangifte hebben gedaan, worden weggestuurd dan krijgen ze straf van diezelfde criminelen of hun handlangers. Dat werkt dus niet.
Laat de discussie dáár nu eens over gaan.
Nu heb ik zo'n gevoel, dat een redelijke oplossing van deze problematiek niet in een programma staat "waar rechts-Nederland", het Ganse Nederlandse Volk zeg maar, zijn vingers bij zal aflikken. Maar wat is er dan eigenlijk te likken aan die vingers? Als er geen rechts kabinet met een rechtse regeringsverklaring komt, zullen we dat nooit weten. Dat zou toch wel jammer zijn, dus wil ik no een rechts kabinet, makkelijk zat, want het is toch zo weer weg. Een rechts kabinet met één stem meerderheid door een wankelmoedige middenpartij is niet anders dan een vertraging van het eigenlijke formatieproces, maar dan moet rechts wel met de billen bloot en - dat heb ik nu eenmaal - dan moet ik toch weer denken aan het niet met liegfde gwewassen hemdje van Mark Rutte. Als je daar aangezeten hebt, moet je niet aan je vingers likken. Dat is vies.

Geen opmerkingen: