8 apr. 2010

Peperdure kernenergie in plaats van goedkope schone energie?De roep om meer kernenergie neemt wereldwijd ontstellende vormen aan en Nederland moet volgens de PvdA keihard mee strijden om de beperkte beschikbaarheid van grondstoffen daarvoor. Goedschiks zal dat niet gaan, want daarvoor is de concurrentie te groot, maar gelukkig hebben we een geoefende krijgsmacht en het voordeel van ons land is dat we polders genoeg hebben waar we al het kernafval van de wereld in kunnen opbergen (in roestige vaatjes). Wat moet je anders met al dat Hollands raaigras waar vanwege de bio-industrie geen beesten meer op grazen?
Van tekentafel tot inbedrijfstelling duurt het ongeveer dertig jaar voordat zo'n kreng draait en als je de energie van wind, bodem, zee en zon gebruikt heb je binnen drie jaar een werkende installatie die onvergelijkelijk veel goedkoper is zoals in Denemarken, Duitsland en elders heel goed wordt begrepen.

Je kunt het geld dat je in nieuwe energie investeert maar één keer uitgeven dus al die doodlopende wegen naar meer kernenergie - alsof het niet op kan - zullen ongetwijfeld al het beschikbare budget opslokken en als je A zegt moet je ook B zeggen en dat betekent niet minder dan oorlog om de schaarse grondstoffen.

Dan hebben we nog het puntje veiligheid.
Wie een beetje op de hoogte is weet dat geen enkele kernenergiecentrale beveiligd is tegen een terroristische aanval met een Boeing 757 die je erop laat crashen. In Nederland betekent dat 17 miljoen doden en het land is voor duizenden jaren onbewoonbaar. Ach, wat maakt het uit, hè? Inderdaad, ik ben al honderd als ik de eerste nieuwe centrale in werking mag zien en dat zal ik niet zien, want Borsele houden ze open totdat ie vanzelf al in mekaar ploft. Daarna zit de schrik er wel weer goed in voor enkele decennia. Het beste is om Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant alvast te evacueren, ja, inclusief Rotterdam met z'n havens. Het is daar bloedlink wonen en werken, erger dan op een vulkaan. De van tevoren berekende en vastgestelde houdbaarheidsdatum is allang overschreden, maar zolang ie het nog doet...

Ach zo groot als Tsjernobil is Borsele niet, daar moeten we reëel in zijn. Er wonen wel veel meer mensen in de gevarenzone, maar er blijft echt nog wel een stukje bewoonbaar Nederland over als het onvermijdelijke plaatsvindt en anders zeggen we gewoon dat het geen kwaad kan als je elke dag een bakje yoghurt eet en wie dan op straat in mekaar zakt heeft een slap karakter.
Het zit allemaal tussen de oren, nietwaar?

Indian Point is een cluster van drie kerncentrales in de Verenigde Staten. Het ligt tussen Boston en de stad New York en op 11 september 2001 kruisten twee gekaapte vliegtuigen elkaar precies boven dat punt waar op dat moment twee van de drie onbeveiligde centrales in bedrijf waren. Ook is er 65% van al het Amerikaanse kernafval opgeslagen. Als de aanval op Indian Point was ingezet in plaats van op de Twin Towers van het World Trade Center, dan zouden tenminste 30 miljoen Amerikanen zijn omgekomen en al het land tussen de genoemde steden, inclusief die steden zelf zouden voorgoed onbewoonbaar zijn geworden. Voor een zelfmoordterrorist moet het weinig uitmaken waar en hoe hij zelf omkomt al is het dichtste bij op zichzelf al veel handiger dan nog een stukje doorvliegen. Wat moet je met een luizige drieduizend slachtoffers als je er dertig miljoen meer had kunnen meepakken door de operatie iets te vereenvoudigen? Het is maar een ideetje natuurlijk, maar een windmolenpark en een getijdencentrale lijken me toch stukken veiliger.

Hebben islamitische terroristen kernwapens nodig om het westen aan te vallen?
Welnee, we leggen het wel voor ze klaar wat ze nodig hebben.

Geen opmerkingen: