14 mrt. 2008

Politiek heeft geen Invloed op Hem (zegt hij)

Bush Moves to Bolster Support for US War Effort
He Says Politics Won't Sway Him

"The decision to remove Saddam Hussein was the right decision early in my presidency . . . and it will forever be the right decision," President Bush said.


11 maart 2008
President Bush begon dinsdag zijn laatste poging om de steun voor de oorlogen in Irak en Afghanistan te vergroten. Hij benadrukte het belang van de slagen, die de VS en haar medestanders tegenover een onbarmhartige vijand met weinig respect voor het menselijk leven stelden.
In de komende paar maande moet Bush besluiten hoeveel van de troepen hij in de twee slagvelden moet overlaten aan zijn opvolger, een beslissing die de verkiezingen in de komende herfst kan beĆÆnvloeden en zijn nalatenschap helpen vormen. Wat Irak betreft gaf Bush aan dat de sterkte van de troepen zal afhangen van zijn inschatting wat nodig is om de stabiliteit van het land te behouden.
“De politiek van 2008 betrek ik niet bij mijn berekening, maar de vrede van de komende jaren,” zei Bush tegen de hem goedgezinde toehoorders van religieuze radio- en televisiemakers.
Officials van he Witte Huis beschreven dinsdag de toespraak als de eerste ven verschillende die nog komen in de volgende weken en bedoeld zijn om steun te krijgen voor de beslissingen die Bush zal nemen na de beoordeling over een maand door legergeneraal David H. Petraeus, de topcommandant van de VS-troepen in Irak en ambassadeur Ryan C. Crocker. De toespraken moeten ook de negatieve publiciteit die de vijfde verjaardag van de oorlog op 19 maart omgeven doe verstommen.
De sleutelvraag i sof Bush de troepenmacht wil reduceren tot onder de 130.000 in juli, de hoeveelheid die er was voordat hij een jaar geleden opdracht gaf de troepen te versterken. Bush wil ook proberen de Europeanen er toe te brengen meer troepen in Afghanistan in te zetten, als hij volgende maand de topconferentie van de NAVO in Boekarest , Roemeniƫ, bezoekt.
Bush weegt af of het mogelijk is troepen uit Irak terug te trekken zonder de verbetering van de veiligheidssituatie gedurende het afgelopen jaar te verliezen. Na jaren van politieke strijd met de Democraten in het Congres, heeft hij wellicht de vrije hand on in Irak net zoveel troepen te houden als hij wil tot aan het eind van zijn presidentschap. Hij heeft adviseurs weerstaan die in de afgelopen weken druk uitoefenden voor een snellere terugtrekking.
De president plaatste zijn commentaar voordat het Pentagon aankondigde dat de centrale commandant van de VS admiraal William J. Fallon zich terugtrok. Van Fallon wordt gezegd dat hij een voorstander is van een snellere terugtrekking van troepen uit Irak. Terwijl hij ongerust is over het behoud van de veiligheidssituatie wil Bush ook over beide partijen een overeenstemming opbouwen over de militaire strategie nadat hij het Witte Huis heeft verlaten en hij wil de plannen voor wat hij ziet als een desastreuze aftocht, zoals die door beide Democratische kandidaten voor de nominatie wordt voorgestaan, afwenden. Beide Senators Barack Obama en Hillary R. Clinton hebben gezegd dat zij, eenmaal gekozen tot President, snel zullen overgaan tot terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak.
Bush richtte zijn commentaar van dinsdag evenveel op Irak als op Afghanistan, veel aandacht gevend aan he conflict waarvan zijn tegenstanders zeggen dat hij dat teveel heft verwaarloosd. Hoewel met dezelfde bekende retoriek, probeerde Bush toch nieuwe woorden te vinden om zijn gehoor ervan te overtuigen, hoe slecht de tegenstanders in beide landen zijn.
“We zagen de aard van deze vijand toen de extremisten van de Taliban een Afghaanse school overvielen,” zei Bush. “Ze ontvoerden zes leraren. Ze sloegen de schoolkinderen met stokken om ze af te schrikken zodat ze hun klassen niet meer zouden bezoeken. Wij zagen de aard van deze vijand toen de extremisten het hoofd van een middelbare school onthoofden terwijl zijn vrouw en kinderen gedwongen werden daarbij toe te zien.”
De president toonde weinig twijfel omtrent de cruciale keuzes die hij heeft gemaakt in de afgelopen vijf jaren, speciaal de beslissing Sadam Hussein af te zetten. “De beslissing al vroeg in mijn presidentschap om Sadam Hussein te verwijderen was de juiste beslissing en het zal voor altijd de juiste beslissing blijven.”
Die taal ontlokte enthousiast respons van de bezoekers van de National Religious Broadcasters Convention. “Je zag het, je hoorde het,” zei James Dobson, de stichter van Focus on the Family, verwijzend naar het warme applaus voor Bush’s woorden door de ongeveer 1500 mensen in de Gaylord Opryland Resort and Convention Center. Maar afgezien van de kern van zijn supporters is Bush grotendeels ineffectief gebleven om de publieke opinie inzake de oorlog in Irak te veranderen. De Democraten waren niet bepaald enthousiast over zijn nieuwe communicatieoffensief.
“De president gaat door met steeds mindere resultaten een succes te noemen,” zei Senator Joseph R. Biden Jr., voorzitter van the Senate Foreign Relations Committee. "In Irak zijn we overgestapt van verdrinken naar waden door water. Dat is beter maar we kunnen zo niet doorgaan zonder grote spanning op onze militairen te zetten en bronnen te onttrekken aan prioriteiten thuis en aan de oorlog in Afghanistan.”Washinton Post

Geen opmerkingen: