3 aug 2010

CDA & VVD willen het vuile werk opknappen voor de PVV

File:Nieuw kabinet (1966).ogv

link naar video: minderheidskabinet 1966

Van mei tot september 1940 was De Quay regeringscommissaris voor de arbeid bij het ministerie van Sociale Zaken. In een radiotoespraak noemde hij het werken in Duitsland "een vaderlandse plicht". Van 5 april tot 23 juni 1945 was hij minister van Oorlog in het Tweede Kabinet-Gerbrandy. Willem Drees wilde De Quay echter niet in zijn kabinetten hebben vanwege diens omstreden oorlogsverleden. Het CDA i sdaar veel makkelijker in.
CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen verwacht geen problemen met de achterban van zijn partij door samen te werken met de PVV. Dat zei hij dinsdagmorgen voorafgaand aan zijn bezoek aan informateur Ruud Lubbers. Verschillende media meldden maandag dat er sprake zou zijn van onrust binnen het CDA. Cijfers laten echter zien dat dit erg meevalt: bijna acht op de tien CDA-stemmers willen dat de formatie van een minderheidskabinet van VVD, CDA en PVV, slaagt.
Verhagen ziet dat ook. 'Ik ben ervan overtuigd dat we in de partij een goede discussie zullen hebben,' zei Verhagen. 'Ik heb een goed contact met het partijbestuur en de fractie stemde vrijdag unaniem in met de onderhandelingen.'

Lidmaatschap
Slechts vijftien (van de 67.592) CDA-leden hebben hun lidmaatschap de afgelopen week opgezegd, meldde het partijbureau maandag.
Dat is bitter weinig, maar mogelijk is dat de meeste CDA-leden denken: "dat moeten we nog maar eens zien". In ieder geval is ook een verlies van slechts 20% in ledental mooi meegenomen en omdat een kabinet-Rutte niet veel langer dan een maand overeind zal blijven tikt dat toch lekker aan bij de volgende verkiezingen omdat dan duidelijk is dat het CDA niet naar links te branden is en Jezus Christus dus tevergeefs zijn Bergrede heeft uitgesproken- voor dovemans oren, zeg maar. Ook de VVD doet geen goede zaken, maar dat blijft bij extreem rechts, dus daar heb je niks aan.
Wat kan het CDA inleveren om zowel de VVD als de nationaalsocialistische beweging van de heer Wilders ter wille te zijn? Dat is niet moeilijk te raden. Om de verzorgingsstaat uit het vuur te slepen moest Drees (PvdA) de Publiekrechtelijke Bedrijfsorganisatie over zijn kant laten gaan, een poging van de toenmalige KVP (CDA) met de liberalen om zoveel mogelijk het fascistisch ideaal van de corporatieve staat (Franco, Salazar en Mussolini) te benaderen. Weemoedig denkt men terug aan de mooie dagen van de Nederlandse Unie,toen geestverwanten als Louis Einthoven, Johannes Linthorst Homan en Jan de Quay het volk vertegenwoordigden om zoveel mogelijk eendrachtig met de Duitse bezetters samen te werken zonder lid te zijn van de toenmalige PVV van de heer Mussert, die volgens de Duitsers te weinig anti-semiet was. Feitelijk was er geen oppositie, geen onenigheid enh omdat ze geen lid waren geworden van de club van Mussert, viel hen niets te verwijten vond men achteraf.

Geen opmerkingen: