22 jul 2010

Het verloop


Op het NOS-blog vond ik het volgende:
Teleurgesteld waren ze. Alle vier, Rutte, Pechtold, Halsema en Cohen. Maar hopeloos in de put zitten ze niet, na het afbreken van de Paars-plus snuffelronde. Want, wat zei Mark Rutte vandaag? “Op basis van deze gesprekken is er onvoldoende perspectief om te gaan onderhandelen over deze coalitie”.Rutte vindt de inhoudelijke verschillen tussen zijn partij en de andere partijen nog te groot.” Op dit moment dus, op basis van deze gesprekken. Maar dat kan veranderen, hopen GroenLinks, PvdA en D66.
Een van de ‘snuffelaars’ omschrijft de gebeurtenissen van de afgelopen dagen als volgt. We zaten misschien te vroeg om de tafel. Er lagen nog te veel opties op tafel.’

Kijk, dat zijn zo van die journalistieke fantasieën, waaraan ik totaal geen geloof hecht. Als politici zich zo uitlaten is dat beleefd geklets voor de Bühne.
De VVD staat voor keiharde bezuinigingen aan de onderkant van de samenleving. Ze willen nu eindelijk een einde maken aan de gepamperde samenleving - weg met de verzorgingsstaat - en ze eisen aandacht voor de noden der stinkend rijken die, doordat ze zo stinkend rijk zijn geworden, hebben laten zien dat ze veel beter met geld kunnen omgaan dan die armoedzaaiers, die alleen de AOW of een uitkering hebben om van te leven. Dus moet de hypotheekrente heilig verklaard worden en de huren moeten omhoog, om zo de prijzen van koophuizen concurrerend te maken. Uiteraard moet tegelijk de huurcompensatie worden afgeschaft, zodat onder andere zo'n 500.000 oudjes als daklozen de straat opgeschopt worden.
Welke van de andere partijen kan daar nu bij aansluiten? D66 niet, GroenLinks niet en de PvdA ook niet.
Voor de VVD waren de verkiezingen met al die zetelwinst het maximaal haalbare en verder al bij voorbaat einde oefening. Er is geen steun voor hun onverholen moordaanslag op de massa van minvermogenden en als andere partijen blijven vasthouden aan huurcompensatie, terwijl ze wel instemmen met de huurverhogingen, dan is er geen geld voor, want de budgetten moeten over de hele linie omlaag of hoogstens hetzelfde blijven, maar zeker niet omhoog.
Als je de formatieprocessen op hun waarde wilt inschatten, dan moet je wel de oorspronkelijke partijprogramma's enigszins in de gaten houden. De verschillen tussen VVD en de andere democratische partijen zijn onoverbrugbaar, met één uitzondering dat de VVD het met de Nationaal Socialistische Beweging van Wilders best ziet zitten en ook wel met het CDA erbij.
Wat nogal dom is.
De CDA-kiezers die daarvoor voelen zijn al overgelopen naar VVD en PVV. Dat heeft juist de verliezen bij het CDA veroorzaakt, want de koers van leidsman Balkenende was wel extreem rechts, maar die had er het kabinet niet voor om daar iets van te realiseren. Balkenende kon dus alleen maar traineren en voor zich uitschuiven wat hem niet aanstond. Door zijn gebrek aan daadkracht hebben de rechts CDA-kiezers hun partij door de rechter achterdeur verlaten en door nu met PVV en VVD in zee te gaan zou het CDA, reeds van de rechtervleugel ontdaan, resterende CDA-kiezers ook van zich vervreemden.
PvdA en GroenLinks gaan ook echt geen 80 kreupele JSF straaljagers aanschaffen voor 130 miljoen per stuk en ook steunen ze niet een voortzetting van militaire acties in Afghanistan.
Dat zijn zo de piketpaaltjes waarover je hoort spreken.
Daar is geen compromis over mogelijk.
Maar natuurlijk blijven er altijd puntjes liggen, waarover je het eens zou kunnen worden. Dat zal niet gelogen zijn. Het heeft alleen weinig zin, als je van te voren weet, dat het door bepaalde dominante breekpunten toch niks worden kan. Het enige politieke nut is dat men weer eens in elkaars keuken heeft kunnen kijken en ongetwijfeld zal er ook heel wat politieke desinformatie over en weer zijn gegaan.
Het is geen stelletje amateurs dat aan het werk is geweest. Dat is ook te merken aan al die tentoongestelde welwillendheid. Ja, onze tegenstanders hebben echt hun best gedaan en onze medestanders ook. Ze gaan niemand de Zwarte Piet toespelen. Maar medestanders van de VVD waren er in feite niet. Intussen hadden Pechtold en Halsema de gelegenheid zich naast Cohen en Rutte als grote spelers te presenteren, maar het mooiste toneel werd opgevoerd door Verhagen die doodleuk met zijn gezin op vakantie ging.
Ongetwijfeld zullen de schermutselingen hun politieke nut hebben gehad, zelfs voor de VVD, maar veel meer voor de andere. De strategie is bedacht om straks in plaats van met de VVD eens met het CDA te gaan babbelen en dat is handig, want het CDA is altijd nogal ontwijkend als daadkracht gevraagd wordt, net als de SP die er dan ook bij moet komen. Men heeft zich warm gelopen voor een Kabinet-Cohen en daartegen heeft het CDA geen ander verweer dan ook de CU in te schakelen, omdat die andere de SP erbij halen. Het is veelzeggend dat nu de hoogst gekwalificeerde CDA-man Lubbers tot informateur is benoemd. Die gaat geen tijd verbeuzelen aan combinaties waarvan één der elementen al duidelijk nee tegen gezegd heeft. Het wordt geen VVD-CDA met PvdA of PVV.
Streep de VVD en de PVV door dan kun je zaken doen.
Je hebt kans dat D66 dan afhaakt, resulterend in een kleinere Kamermeerderheid, maar dat zou nog kunnen. Via de achterkamertjes zal dan toch zoveel mogelijk met geven en nemen de steun van D66 gezocht worden en wellicht kan D66 van geval tot geval zo meer invloed kopen dan door in het kabinet te gaan zitten.
Nu denkt men dus als je het NOS-verslagje leest, dat er in een later stadium nog kansen zijn voor Paars-plus.
Piketpaaltjes rooien?
Vergeet het maar.
Moet je eens zien hoe furieus afwijzend VVD-stemmers reageren op Paars-plus. In de peilingen krijgt de PVV er meteen 11 zetels bij en de VVD verliest er 8, het CDA nog eens 3. Als het CDA op de PVV-avances zou zijn ingegaan zouden ze er naar mijn idee 18 zetels in de peilingen verloren hebben ten gunste van de CU, D66 en GroenLinks. Ze zouden dan in de peilingen drie zetels behouden hebben.

Geen opmerkingen: