11 feb. 2010

Wellink heeft bewijzen!

Björgvin G. Sigurdsson

IJslandse ex-minister: Wellink onbeschoft misleidendAMSTERDAM - Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, heeft een ‘onbeschoft misleidende’ verklaring afgelegd voor de commissie-De Wit.

Dit schrijft Björgvin G. Sigurdsson, de IJslandse oud-minister van Handel en Bankzaken (2007-2009) vandaag op de opinipagina van de Volkskrant.

Geen goed woord

Sigurdsson, inmiddels fractievoorzitter van de regerende Sociaal-Democraten, heeft geen goed woord over voor de manier waarop Wellink de schuld van het omvallen van Icesave op het bord van de IJslandse toezichthouder probeert te schuiven. Wellink zei tegen de commissie-De Wit onder meer dat IJsland hem had ‘voorgelogen’.

Volgens Sigurdsson heeft Wellink zelf grote steken laten vallen. Zo zou IJsland bijtijds hebben laten weten dat het nooit garant kon staan voor alle Icesave-tegoeden.

Frankrijk, een ander land waar Icesave spaargeld wilde inzamelen, weigerde daarop de toegang. Nederland echter liet Icesave gewoon zijn gang gaan. De Nederlandse en IJslandse belastingbetaler moeten volgens Sigurdsson nu de gevolgen van dat besluit dragen. DNB zon gisteravond nog op een reactie.

Maar...

Commissie-De Wit krijgt bewijzen van Wellink

HILVERSUM - President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank wil de parlementaire commissie-De Wit bewijzen laten zien dat IJsland heeft beweerd dat zijn depositogarantiestelsel de spaartegoeden van Nederlandse spaarders bij Icesave kon garanderen. Wellink verwees woensdag in tv-programma Nova naar notulen van overleg met de IJslandse toezichthouder op het bankwezen.

De bankpresident voelde zich geroepen te reageren nadat de voormalige IJslandse minister Björgvin Sigurdsson van bank- en handelszaken eerdere beweringen van Wellink tegenover de commissie-De Wit een ‘onbeschoft misleidende weergave van de werkelijkheid’ had genoemd. Wellink zei in Nova dat de IJslandse toezichthouder duidelijk had gemaakt dat het depositogarantiestelsel van IJsland ‘gezond’ was.

De afloop is bekend. Icesave kapseisde in oktober 2008 op het hoogtepunt van de financiële crisis. De Nederlandse staat betaalde Nederlandse spaarders tot 100.000 euro van hun spaartegoeden terug, maar eist nu dat IJsland de voorgeschoten bedragen terugbetaalt.

De commissie-De Wit sprak Wellink onlangs over Icesave in het kader van haar onderzoek naar de oorzaken van de kredietcrisis.

Geen opmerkingen: