Je weet tegenwoordig niets meer zeker. Sinds 11 september 2001 is de wereld drastisch veranderd, zegt men. Het liet zich aanzien, ja. De grote boosdoener zou Osama bin Laden zijn. Diezelfde avond nog schreef de Amerikaanse president George W. Bush in zijn dagboek, dat het een soort Pearl Harbor was en dat Osama bin Laden het gedaan had. Daar zou je niet van opkijken, als je het wereldnieuws goed gevolgd hebt. El Qaida, die terreurclub, waarvan Osama bin Laden één van de leiders is, had al meerdere malen van zich doen spreken, vooral door een serie aanslagen op US-ambasades in Afrika. O ja, daardoor is hij nog steeds de meest gezochte terrorist, maar... van de aanslagen op de 11de september 2001 wordt hij niet verdacht. Of niet meer, dat weet je niet. De overheid van de USA kan hem niet in verband brengen met de aanslagen die de wereld veranderd hebben. Hij kan natuurlijk voor andere aanslagen gestraft worden, als ze hem te pakken krijgen, maar het is hoogst onwaarschijnlijk dat ze hem ooit pakken en zelfs of ze dat nog wel willen. Dat is toch een verrassend bericht?
Wanneer ik op 11 september 2002 ditzelfde geschreven zou hebben, zou ik meteen zijn ingedeeld bij het grote contingent samenzweringstheoretici. Zo worden mensen aangeduid, die geen geloof hechten aan de officiële lezing over de gebeurtenissen. Nu is het ineens de officiële lezing, dat de nog in leven zijnde hoofdverdachte er niets mee te maken heeft, wat is gebleken, nadat er een oorlog in Afghanistan is uitgebroken, met geen ander doel, dan deze man in handen te krijgen, wat wonderbaarlijk is mislukt, hoewel zijn sateliettelefoon werd afgeluisterd en ze precies wisten, waar hij te vinden moest zijn. Kijk, als je erover nadenkt, is het bericht, dat ik hier uit officiële bronnen doorgeef, zelfs onthutsend.
Je zou denken, dat een oorlog niet zomaar begonnen wordt en aanvankelijk deed de Amerikaanse overheid ook erg haar best, om de zaken soepel te regelen. De geachte collegaregeerders in Kabul werden verzocht de misdadiger uit te leveren, maar - vreemd genoeg, omdat de islam zo orde- en vredelievend heet te zijn - wilde het theocratische Talibanregiem daar geen gevolg aan geven onder de Amerikaanse dreiging met oorlog. Ze benoemden Osama bin Laden zelfs tot opperbevelhebber van het officiële Afghaanse leger. Dan maak je het er ook naar, nietwaar?
President Bush riep een keer: "wie niet vóór ons is, is tegen ons!" en smeedde zo de "Coalition of the Willing" in "the War on Terror". De wereld putte zich uit in steunbetuigingen, want die yanks moet je niet tégen je hebben en dat stelletje in Kabul was alleen populair in Pakistan, waar veel geestverwanten van hen wonen, maar zelfs Pakistan schaarde zich wijselijk achter de Amerikanen. Ook de binnenlandse Afghaanse oppositie, bestaande uit warlords van andere stammen dan de heersende Pashtuns, was graag bereid de Amerikanen te helpen. Deze vereniging van strijdheren werd de Noordelijke Alliantie genoemd. Nou, kat in't bakkie. Wikipedia bericht:
In 2001 vielen de Verenigde Staten Afghanistan binnen, op zoek naar Osama bin Laden. Directe aanleiding was de aanslag van 11 september. Bin Laden werd niet gevonden, maar de Talibanregering werd afgezet. In 2004 werd er een nieuwe grondwet opgesteld.
Het ging toch helemaal niet om die Talibanregering? Het ging om Osama bin Laden en nergens anders om. Vroeger waren de Taliban bondgenoten van de USA om de Russen uit Afghanistan weg te krijgen. Afijn, de president van de nieuwe regering, Hamid Karsai, is weer een Pashtun, want daar kun je niet omheen, omdat die bijna door het hele land zitten en uiteraard was de Noordelijke Alliantie ook vertegenwoordigd. Een kaartje van de landelijke stammenverdeling is altijd wel aardig, dacht ik.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten